Mer om Gina

Så skapades fenomenen Ana Gina och The Ana Gina Show

Gina Dirawi låg helt rätt i tiden så hon sökte sig till humorscenen. Det nya formatet som youtube innebar var som klippt och skuret för unga talanger att testa sina vingar och att vingarna som bara Gina Dirawi höll - det är en klar underdrift. Det hon gjorde var unikt (senare har exempelvis William Spetz gjort en liknande resa) och där hon egentligen tog sina truliga tonårs-betraktelser och la ut dessa på nätet för andra att bedöma kvaliteten på.

Gina skapade alter-egon och provade om den humor hon visste att familj och vänner uppskattade även höll för andra personer utan någon egentlig anknytning. En slags testpilot där Gina var regissör, skådespelare, manusförfattare och fotograf. Om det höll? Som det höll.

Inom kort hade publiken fördubblats och Ginas träffsäkra ton blev en angelägenhet inte bara i Sundsvall. plötsligt fanns det fans över hela Sverige och det började skrivas om det unga fenomenet som vågade öppna sig, peka på fördomar mot exempelvis muslimer och invandrare genom att förstärka, överdriva och och förstora upp sina egen familj och sina egna erfarenheter.

Nu var det dock inte bara den stereotypa bilden av en muslim som användes. Nej, Gina kunde även presentera andra - lika typiska - stereotyper och därmed visa på svenskarnas egna roller sett ur ett väldigt enögt perspektiv. Så skapas humor och så arbetar en mästare i sin linda. Visst, det var ruffigt, det var skakig - allt var definitivt inte roligt - men pudelns kärna var ändå att allting hade sådant mod och framfördes med sådan talang och sådan kärlek att det inte gick att värja sig.

Gina fick under den här perioden dessvärre motta allvarliga dödshot; något som säkerligen fick henne att vackla och överväga att hålla igen. Den gången var det en muslimsk grupp som tyckte att hon vanhedrat islam genom den karaktär vid namn Syster Khadidje och därigenom också förtjänade att dö. Allt enligt den dårskap som extremister på alla håll och kanter representerar. Gina - vars farfar var Imam i Sundsvall - har i efterhand berättat om hotbilden och den obekväma situation den medförde. Hon har sagt att hon sällan rörde sig ute och att hon alltid hade blicken varsamt vandrande över större områden än framför sina egna fötter.

Lyckligtvis så fann hon mod - ja, det krävs definitivt ett sådant - att fortsätta. Hon insåg förmodligen att hennes talang låg utanpå det mesta. Ett klart bevis på att denna magkänsla stämde var då SVT ringde och erbjöd henne en plats i deras nya satsning SVT Flow där hon skulle få en egen show - The Ana Gina Show - och där hon själv - blott 21 år gammal - fick utforma programmet.

Tidigare karaktärer återkom i olika sketcher - men skillnaden i det nya formatet var att Gina även fick en chans att visa upp en lite allvarligare sida. Detta då programmet alltid hade gäster på plats som skulle intervjuas; något som Gina skötte med den äran. programmet sändes i 32 olika avsnitt och bland de mest minnesvärda gästerna kan nämnas namn såsom exempelvis Carolina Gynning, Kristian Luuk och Blondinbella. En stjärna var född.

Gina Dirawi blir folkkär

Det stora publika genombrottet kom år 2012. För att ta Sverige med storm så måste man inta den svenskaste scen som finns: Melodifestivalen. Gina Dirawi presenterades som programledare och blev därmed den första nittiotalist som fått äran att leda detta ärofyllda uppdrag.

Beskedet rörde upp känslor. Inte bara mot Gina, hon var nämligen en av tre personer som skulle dela programledarrollen mellan sig. Att de två andra även de var oerfarna som programledare var en del av kritiken - men den stora underliggande kritiken och missnöjet låg förmodligen i att de var kvinnor. Den trojka som SVT presenterat bestod av Helena Bergström, Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi.

Haters gonna hate, men för den här trion så fick hatarna skrika för tomma öron. Succén var ett faktum redan efter första deltävlingen och växte ända fram till den stora finalen. Sällan har ett näsknäpp hörts så tydligt som då dessa tre tjejer visade upp sin professionalitet på scen och framför kameran. Inte blev det sämre av att låten som vann Melodifestivalen även vann Eurovision Song Contest. Loreen, en annan tjej med invandrarbakgrund, sjöng brallorna av alla män och blev även hon folkkär på köpet. Gina Dirawi var för övrigt kommentator för SVT under finalen i Baku.

Gina har sedan 2012 lett Melodifestivalen ytterligare två gånger - senast 2016. Alla tre gångerna har varit stora succéer.

Hon har även varit en mycket uppskattad deltagare i radioprogrammet Sommar i P1 där hon berättade om sitt liv, sin karriär samt berättade om hur nära hon var att stryka med vid terrordådet på Drottninggatan år 2010 då en självmordsbombare sprängde sig själv i luften.

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.