Förlovningsringar - hur ska man välja?

Hur ska man egentligen tänka gällande förlovningsringar? Behöver man verkligen en sådan, eller räcker det med vigselringar? Det finns många par som väljer att förlova sig och genom det visa varandra kärlek.

Även om en förlovning innebär ett informellt löfte om att man ska gifta sig så kan det räcka - i dagens moderna samhälle - med att välja att stanna just vid en förlovning. Då blir också förlovningsringen extra viktig och mer än bara en mellanlandning inför vigselringen. Frågan är bara hur man ska tänka och på vilka faktorer man ska grunda valet? Vi ger några tips:

  • Budget. Hur mycket är du/ni beredda på att lägga på era förlovningsringar? Man ska veta att det finns all anledning att jämföra priser också. Hittar ni en snygg ring så kan ni tjäna ganska mycket pengar på att söka efter denna online och genom detta också hitta bäst pris på förlovningsringar.
  • Stil och smak. Hur brukar din partner klä sig och vilken typ av stil på ringen skulle passa? Är det mer återhållsamt, klassiskt och tidlöst - eller mer flamboyant och over the top? Det finns förlovningsringar för alla tänkbara stilar och smaker.
  • Sten eller slät? Samma sak gäller här, vissa föredrar en slät ring medan andra vill ha någon typ av ädelsten på sin ring. Det klassiska är en diamant, men det finns även förlovningsringar med rubiner, smaragder och safirer.
  • Mått. Du kan med fördel “stjäla” en ring av din partner och låta en guldsmed mäta upp den innan du beställer förlovningsringar. Mät givetvis också ditt eget ringfinger. Det går att i efterhand anpassa ringen om det skulle bli fel så det behöver du inte vara så orolig över.
  • Metall. De allra flesta vill ha guld i sina ringar och där kan du välja mellan exempelvis vitt guld, gult sådant eller rosé. Vissa föredrar emellertid platinaringar och det har kommit att bli en populär lösning under senare år. Läs på lite innan och känn efter. Försök även att anpassa ringen för att den ska klara av vardagen. Tränar ni mycket och lever ett mer aktivt liv så bör era förlovningsringar klara av detta. Ni vill inte ta av- och på ringen varje gång ni ska till gymmet - det ökar risken för att de försvinner.

 

7 Jun 2023

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.