Det kan man använda en hyrbuss till

Den som tittade på den norska tonårsserien Skam som gick på Sveriges television för några år sedan, blev säkert ganska förvånad över allt prat om "ryssbuss" som hela första säsongen kretsade kring. Vad var en "ryssbuss"? Vad hade ryssar med gymnasieungdomar att göra? Och vad hade ryssarna med en buss att göra? En enkel googling visade att det inte handlade om ryssar, men väl om bussar som avgångseleverna använde sig av.

Istället för att importera ryssar som man bussar runt i Oslo, eller i någon annan norsk stad, handlar en ryssbuss om bussar, som gymnasiets avgångselever inreder för att kunna köras runt och hinka i sig alkohol och dansa – i bussen. Den som fortsatte titta på Skam, insåg att det inte handlade så mycket om bussen, överhuvudtaget, utan om tonårstiden, vänskap, relationer och om att bli vuxen. De flesta av oss har genomgått just det skedet i våra liv kunde känna igen sig i handlingen i serien Skam.

Även Gina Dirawi har haft egen serie

Vad har då detta med Gina Dirawi att göra? Här hyllar vi henne och det som hon har gjort i egenskap av kändis. Även Gina Dirawi hade en egen serie som gick på Sveriges television, som inte var någon fiktiv serie om några tonåringar i Oslo, utan som handlade om henne själv och hennes fabulösa liv. Tittarna fick följa henne nästan jorden runt, när hon besökte sitt hemland, när hon reste och gjorde olika reportage, när hon var hemma i Sverige och fick följa henne. I de sammanhangen reste hon med buss eftersom ett helt TV-team följde henne.

Att resa så många dagar på ett år som vi såg att Gina Dirawi gjorde, kan ta på energin och det gäller att kunna känna sig hemma vart man än kommer. Har man, som Gina Dirawi bara ett riktigt bra fordon där man kan ha med sig alla saker som man behöver för att känna sig hemma i bussen, spelar destinationen mindre roll.

Programledarna snart lika kändisar som artister

Vi har sett att Gina Dirawi har så gott som samma kändisskap som andra artister. Att hon egentligen skulle kunna slå igenom som artist har vi sett som har följt hennes programledarskap i Melodifestivalen där hon både dansade och sjöng. Hon har ju en riktig bra sångröst, har vi ju sett och hört. Därför är det spännande att följa henne och se om hon ger sig in i artistbranschen och inte bara nöjer sig med att arbeta som programledare.

16 Jun 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.