Dubbdäck är bäst, ingen protest

Dubbdäck är den däcktyp som ger allra bäst grepp på vintervägarna. Särskilt om de körts in ordentligt. Men glöm inte att du inte får köra på Hornsgatan med dem.

Visste du att dubbdäck är lite som skor? De behöver köras in försiktigt först, för att sedan få optimal funktion och passform. Faktiskt rekommenderar många däckexperter att du ger dina nya dubbdäck minst en mils försiktig körning, innan du kör på som vanligt.

Då hinner dubbarna sätta sig ordentligt, och detta ska faktiskt förlänga livet på dina dubbdäck ganska markant. I alla fall om man får tro de däckverkstäder som ger detta råd. Och vem skulle man tro på om inte på dem? De sysslar ju knappt med något annat än däck. Alltid bäst att lyssna på ett proffs.

Skippa Hornsgatan eller skippa dubbdäck?

Särskilt eftersom dubbdäck är starkt förknippade med trafiksäkerhet. För dig som bor längre norrut i landet är nog dubbdäck en självklarhet. Annars är det alldeles för osäkert att ge sig ut på ishala landsvägar i Norrlands inland. Men även du som bor i storstäder som Stockholm bör överväga dubbdäcken. Trots att det blir lite krångligt med Hornsgatan.

Dubbdäcksförbudet på Hornsgatan är absolut motiverat, ur miljö- och hälsosynpunkt. Men för dig som inte bara kör i Stockholms innerstad, utan letar dig utanför tullarna emellanåt, kan det vara värt att behålla dubbdäcken på och undvika Hornsgatan i stället. Även om det finns många andra varianter på vinterdäck, är dubbdäck den däcktyp som ger allra bäst grepp på halt underlag.

24 Jul 2022

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.