En kristallkrona är tidlös

Många eftersöker aktivt efter möbler som är tidlösa och som fungerar oavsett vilken typ av inredning man har i övrigt. Det vill säga; man kanske vill ha en bas att luta sin inredning mot - en bas som man kan ha hela tiden och där man istället byter ut mindre delar i inredningen som gör bostaden mer spännande. Förändring är inte av ondo; men det är dumt att köpa nya möbler varje gång modet, så att säga, vänder. Därför är just dessa basmöbler något som uppmuntras och rekommenderas. 

Ett gott exempel på en möbel som är tidlös och som håller genom alla tider är en kristallkrona och vi ska titta lite närmare på vad du kan förvänta dig vid en investering av en sådan. En kristallkrona - först och främst - kommer i massor av storlekar och i flertalet modeller. I Sverige så är primärt en kristallkrona av Empire-modell populär; den påminner om en kon till sin form och faller ned från taket på ett extremt tilltalande sätt.  En annan populär modell, med verkliga anor och historik, gäller den Gustavianska kristallkrona vars utseende präglas av de spjutformade prismor som händer ned mot den nedre ramen av exempelvis mässing där man kan fästa levande ljus och därmed ytterligare addera en charm till hemmet. 

En modern kristallkrona passar i lägenheter 

För dig som bor i ett mindre hem så kommer dessa båda modeller förmodligen att få stå till sidan i förmån till en annan typ av kristallkrona - den moderna - och detta av naturliga skäl. Både den Gustavianska och Empire-modellen är extremt vackra - men de är ofta större, hänger längre ned och kräveren högre takhöjd. Hänger du en sådan i taket på en lägenhet så finns en risk i att den tar över hela rummet, att inga andra möbler kommer i fokus samt att du riskerar att slå huvudet i den.  En modern kristallkrona är mer anpassad efter mindre bostäder och lägre takhöjd; men den har samma fördelar sett till det behagliga ljussken som präglar varje, äkta kristallkrona. 

En kristallkrona är en investering för livet

En väldigt tilltalande detalj gällande en kristallkrona är att den inte tappar i värde. Det handlar om en riktig investering som kan gå i arv från generation till generation och där allt som krävs är ordentligt underhåll. Du bör då och då lämna in den för rengöring, lämpligen hos en återförsäljare eller hos en konservator.  Rengöring av en kristallkrona går även att göra på egen hand; men var då beredd på att det tar tid, varje prisma måste putsas, samt att den lätt kan gå sönder. Ett tips är därför att du fotograferar innan så att du vet var prismorna, som eventuellt lossnat, ska sitta.

3 Feb 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.