Estetisk tandvård ger dig ett bländande leende som Gina

Tillhör du en av dem som har ett rakt, snyggt och bländande vitt leende precis som Gina Dirawi? Då är det bara att säga grattis! För många där ute ser tänderna dock inte ut så som de önskar.

Tänder som har gulnat av för mycket kaffe, rödvin eller rökning är vanligt. Många har ojämn tandrad, till exempel på grund av visdomständer som trycker från sidorna. Andra har råkat ut för skador på sina tänder.

Det är vanligt att man skäms för sina tänder och inte känner att man kan le helt öppet och med självförtroende. För så är det - har man inte ett snyggt leende kan det hända att man får ett stelt leende och försöker dölja tänderna istället för att helt släppa fram sig själv, skratta och le fritt bland folk.

Men det finns räddning i form av olika typer av estetisk tandvård. Här är några exempel på behandlingar som erbjuds hos en tandläkare i Solna, men det finns givetvis kliniker över hela landet som erbjuder dessa alternativ.

Skalfasader räddar skadade tänder

Om man har råkat ut för någon form av skada på sina tänder, men inte önskar dra ut dessa tänder, finns det ett utmärkt alternativ som heter skalfasader. Här fäster man ett skal av ett stabilt keramiskt material på din existerande tands utsida för att återskapa hur den såg ut innan skadan.

Det går även att fästa skalfasader på hela tandrader om man inte är nöjd med de egna tändernas form. Det kan dock se lite onaturligt ut med ett så kallat “Hollywood smile” som är vanligt att se i USA. Tänderna blir helt enkelt lite för raka och perfekta.

Tandblekning för dig med missfärgade tänder

Vanligast inom estetisk tandvård är nog tandblekning. Här ljusas din egen tandnyans upp med hjälp av någon form av peroxidlösning som aktiveras med hjälp av laser. Det finns även hemblekningsalternativ där man fyller peroxidlösning i tandskenor som får sitta på under några timmar.

Laserblekning är effektivare en hemblekning, men givetvis mer kostsam. Du får räkna med att lägga ut några tusen för att få ett bländande vitt leende på en tandklinik. Om du istället väljer hemblekning rekommenderas att du köper ett kit från en tandläkare istället för att beställa på nätet. Så kan du vara säker på att få en säker produkt och inte blir lurad.

Tandreglering rätar ut det som är snett

Tandreglering sätts oftast in för att korrigera ett bett som ger problem, till exempel käkar som inte sluter tätt så att man kan tugga mat ordentligt. I unga år får man tandreglering gratis, men det förutsätter att man har ett problem som verkligen påverkar bettet. Har man bara lite sneda tänder får man i regel betala för behandlingen själv.

Somliga känner ändå att det kan vara värt att justera tänder som är sneda för att få ett snyggt och jämnt leende. Du får dock räkna med att lägga ut några tiotusen och att behandlingen kan ta några år i anspråk.

Det finns både fasta tandställningar av metall som man bär dygnet runt och alternativ där man justerar tänderna med hjälp av en plastskena som bärs under natten och möjligen de timmar av dygnet då man är hemma på egen hand. Vilket alternativ som fungerar för dig kan din tandläkare ge dig besked om.

12 Jan 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.