Sluta se ner på tjejer som använder fillers

Överallt och hela tiden blir man som tjej påmind om vad man får och inte får göra. Man ska bete sig si och inte säga så, inte ta på sig de kläderna och inte dansa på det där sättet. Som tjej vänjer man sig och slutar bry sig för det mesta men ibland blir man tokig på alla oskrivna lagar om hur saker och ting ska vara. Och det är inte bara killar som står för de här reglerna, tvärtom är det ofta kvinnor som ger sig på varandra, över och längs med generationsgränserna.

Ta skönhetsbehandlingar till exempel. Just nu är det populärt bland många tjejer i Stockholm att injicera fillers i läpparna. Okej, det kanske ser roligt ut ibland med absurt stora läppar, men om de tycker att det är snyggt, varför ska man racka ner på det? Man behöver inte tycka synd om någon som använder fillers eller tycka att hon är mindre värd; det är säkert ett beslut hon har övervägt noga och något som känns helt naturligt för henne.

Fillers är en skönhetstrend, inte världens undergång

Det är 2018 och en kvinna måste få bestämma över sin egen kropp. Det är ingen patriarkal konspiration som ligger bakom att unga tjejer injicerar fillers i läpparna. Det kan vara en önskan om att bli sedd och att känna sig attraktiv, men den önskan har funnits hos både kvinnor och män i alla tider.

Just fillers är också en trend som funnits länge och som precis som allt annat började i Hollywood. En del tycker att det ser onaturligt ut, andra tycker att det är skitsnyggt. Många gör läpparna utan att det märks alls, för att få volym, andra brer på så att det verkligen ska synas. Hur, var och varför angår bara den enskilda tjejen, inte omvärlden. Fillers är inte ett tecken på att civilisationen håller på att rasa samman, utan en skönhetstrend.

Folk i alla åldrar får behandlingar med fillers

Det är förresten inte bara unga tjejer som använder fillers. Både män och kvinnor i alla åldrar får behandlingar med fillers för alla möjliga kroppsdelar. Oftast handlar det om att få volym i ansiktet och att släta ut rynkor. Om folk i allmänhet visste hur många i deras omgivning i Stockholm som får behandling med fillers skulle de antagligen sluta strö moralkakor och negativa omdömen omkring sig.

Alla kvinnor och män vill känna sig fina, men killar kallas fjolliga och tjejer anses fåfänga när de gör något åt sitt utseende. Ofta är det de äldre generationerna som försöker inpränta i unga människor att det är fult att tänka på sitt utseende och att skönheten kommer inifrån. Visst, så kan det säkert vara, men många av dem som ropar högst idag stod nog själva framför spegeln och oroade sig när de var yngre.

Låt alla göra som de vill med sina kroppar

Att göra läpparna med fillers tycker vissa är grymt, andra tycker att det ser vulgärt ut. Vad man kunde önska är att de som tycker vitt och brett skulle kunna hålla klaffen och låta tjejer göra som de vill för sina egna pengar. Att använda fillers är inte konstigare än att sminka sig för många idag. Eller för den delen att dricka proteindryck och träna som en galning för att få muskler. Den dag vi kan låta människor göra vad de vill med sina kroppar för sin egen skull utan att döma dem i moraldomstolen, kommer vi med säkerhet att få ett snällare och mindre polariserat samhälle.

25 May 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.