Ta ditt körkort och upptäck friheten på vägarna

Att ta körkort är en efterlängtad händelse i ditt liv. Du har väntat på detta i många år. Nu ser du fram emot att kunna ta dig dit du vill, när du vill, utan att behöva fråga din mamma om skjuts.

Ett körkort är inte bara ett kort som startar bilen, som små barn kanske tror. Det är ett bevis på att du har kunskapen om hur man kör en bil och att du är medveten om alla trafikregler. Det visar att du är en säker och trygg förare. Därför är det väldigt viktigt att både teoriprov och uppkörning är utmanande. På vägarna handlar det om liv och död, om du inte kör på ett sätt som tar hänsyn till din egen och dina medtrafikanters säkerhet.

En snabb bedömning

Under tiden du tar körkort har din körlärare gott om tid att bedöma dig. Du kommer att få besked när det verkar som att du behärskar det som krävs. Därefter bokas en uppkörning och ett teoriprov. Om du väljer att ta en intensivkurs får din körlärare mindre tid att bedöma dig. Det är dock inget att oroa sig för eftersom dessa tester inte går att fuska på. Du kan inte låtsas vara bra på att köra bil eller ha kunskap om teori.

Fördelarna med en intensivkurs

Att ta körkort med en intensivkurs i Stockholm kan vara ett bra alternativ om du har begränsad tid eller om du vill lära dig på ett snabbare sätt. Kursen är komprimerad och fokuserad, vilket innebär att du kan få ditt körkort på kortare tid jämfört med att ta det i din egen takt. Under en intensivkurs får du möjlighet att öva intensivt och koncentrerat under en kortare period. Det kan vara fördelaktigt för vissa elever som har lättare att lära sig på detta sätt.

Förberedelser inför intensivkursen

Innan du påbörjar en intensivkurs är det viktigt att du förbereder dig på rätt sätt. Du kan till exempel börja med att läsa på teorin innan kursen startar. Detta kan ge dig en bra grund att stå på och öka dina chanser att klara teoriprovet. Det kan även vara bra att övningsköra en del innan kursen börjar, så att du får en känsla för att köra bil och blir bekväm med bilens kontroller.

18 Jul 2023

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.