Ta körkort för att få första jobbet?

Det har blivit så alltmer när ungdomarna har kläckts ur gymnasiet, att de måste bevisa att de har körkort för att få det första jobbet. Alla som bor på landet och vars föräldrar arbetar med lantbruk eller djuruppfödning lär sig köra bil, nästan så snart de når ner till pedalerna med fötterna. De är ju så illa tvungna att lära sig köra bil, för utan bilen kommer de ingenstans. Det är värre för alla storstadsbor, och det är bde logiskt och det mest miljövänliga vi kan tänka oss; att endast åka kollektivt och inte spy ut en massa avgaser i storstäderna genom att köra bil. Svårigheten med att de inte kan köra bil kommer i stället när de ska söka första jobbet. Då får alla de som har lärt sig köra bil en förtur mot alla dem som inte har något körkort.

Körkort ger förtur till flest jobb som killar önskar sig

De flesta jobb som framför allt killar vill ha och som de söker brukar ha kravet att de ska inneha ett körkort. Det kan vara jobb på någon bensinmack, på lager, som hantverkare eller som postbud. I och för sig är ju de flesta tjejer lika kompetenta att jobba med dessa saker som väl någon kille, men inom dessa arbeten är övergvägande delen killar. Vi har nog inte kommit så långt inom jämställdheten trots allt. De tjejer som vill jobba direkt efter gymnasiet är ofta inom skönhetsbranschen, inom kläd- och modebranschen. Och där behöver man inte riktigt körkort och bil.

Tack CSN som gör det möjligt ta körkort!

De som bor i storstäderna måste bestämma sig på annat sätt att ta sitt körkort. Och för att underlätta det har man ju gett rätt att ta studielån för att ta sitt körkort, vilket jag tycker är ett stort fall framåt. Att ge ungdomarna möjligheten att ta körkort medan de pluggar är en väldigt bra idé, så tack så mycket CSN (Centrala Studiestöds Nämnden) – det gjorde ni bra! De har förstått ungdomarnas verklighet; att man måste ta ett körkort för att kunna få sitt första jobb. Och att inte kunna ta det, gör ju att vissa går in i arbetslöshet, direkt efter gymnasiet – och det är inte bra. Att mötas av arbetslöshet det första som händer efter att man har slutat gymnasiet.

Bor man i Stockholm finns många bra körskolor. Är det så att man väljer att ta körkort medan man ännu går i gymnasiet har man möjligheten att ta sitt körkort under håltimmar, luncher, elelr direkt efter att skolan har slutat. Då går man ut gymnasiet och har körkort vilket gör dem rustade för framtiden på ett helt annat sätt. Här kan man läsa om en körskola i Stockholm.

6 Nov 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.