Utbilda sig privat till frisör?

Imponerad av Gfrisörina Dirawis olika frisyrer och stylingar när ho glänser i Idol? Vem minns inte hennes fantastiska kreationer från tiden då Melodifestivalen fortfarande var något? Men vad krävs det egentligen för att bli frisör och lära sig skapa dessa spektakulära uppsättningar? Ett sätt är att gå en privat utbildning till frisör.

 

Ett väldigt vanligt yrke i Sverige är frisör. Varje ort i landet, liten som stor, har frisörsalonger. En riktigt bra frisör kan bygga upp ett rykte och en kundbas som gör att arbetsstolen aldrig står tom. Men hur man ska utbilda sig till frisör är det många som funderar på. En vanlig väg är att gå en privat utbildning och här kommer vi att gå igenom några av fördelarna respektive nackdelarna med det.

Vad innebär en privat frisörutbildning?

Ett privatägt företag, alltså inte en regelrätt skola eller statlig institution, kan erbjuda människor att utbilda sig hos dem. Om de dessutom arbetar med tjänsten kring frisörer och har många anställda med den kompetensen så kan de i allra högsta grad vara lämpliga för att erbjuda den formen av utbildning.

Vad är de största fördelarna med att utbilda sig i privat regi?

Ett privat företag som arbetar inom modeindustrin kan ha anställda som håller i utbildningen som är starkt kopplade till näringslivet. Utöver att de undervisar eleverna så kan de i vissa fall arbeta aktivt inom modevärlden. Andra fördelar med den här typen av utbildning är:

  • Kontaktnätet under utbildningstiden

  • Nätverket med salonger

Kontaktnätet under utbildningstiden

Om du läser på en utbildning där dina lärare är väl etablerade i näringslivet och modeindustrin så kan deras nätverk bli ditt nätverk. Om du till exempel bor i Uppsala men vill arbeta i en storstad internationellt som frisör, du kanske vill arbeta med kändisar under filminspelningar eller något annat lite mer unikt än ett traditionellt frisörjobb på en salong. Då kan det finnas chanser att hitta kontakter och öppna de dörrarna om du läser en utbildning hos ett företag som har den potentialen eller med lärare som har den erfarenheten.

Nätverket med salonger

Läser du in utbildningen själv på exempelvis Komvux så kommer du troligen att själv behöva leta upp din praktikplats. Många av de privata utbildningarna erbjuder istället traineetjänster som innebär att du får arbete hos en av salong i deras nätverk. Det kan förenkla vägen till rätt praktikarbete och dessutom ge dig ett varumärke i ryggen för framtiden.

Nackdelar med privat utbildning

Som alla privata tjänster så har de en prislapp. Att utbilda sig till frisör hos en privat skola kommer att kosta ganska mycket pengar. Om alternativet är att gå en utbildning hos ett allmänt läroverk där kostnaden för utbildningen är noll så är skillnaden väldigt stor. Notera dock att kostnaderna kan variera – det kan skilja tusenlappar mellan en skola i till exempel Uppsala och en i Göteborg.

Har du behov av nätverket?

Har du behov av deras nätverk så kan det vara en anledning till att köpa sig en utbildning privat. Om det däremot är så att du har nätverket klart för dig så försvinner det argumentet. Det kan också vara så att du bor i en mindre stad som Uppsala, vill stanna där, känner människor hos etablerade salonger och har goda chanser att få både praktik och jobb där du vill.

Välj utifrån din situation

Utgå ifrån din egen situation och bestäm dig för den utbildningsväg som passar dig bäst. Ingen annan vet svaret.

Din dröm om att bli frisör eller hårstylist till stjärnor som Gina så måste du i alla fall utbilda dig och göra en praktik. Här är en frisör i Uppsala som erbjuder praktik.

19 Oct 2018

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.