Vilket material ska man ha till fasadskylten?

När man har haft ett hus i en tid kan det vara roligt att sätta upp en fasadskylt för att visa vem som bor där och göra den mer personlig. Fasadskyltar finns på många olika sätt i många olika material och det är viktigt att välja ett som passar huset och ens egna krav.

Därför kommer här några om för- respektive nackdelar med olika typer av material till fasadskyltar.  

Trä

Nackdelen med att ha en fasadskylt av trä är att den åldras med tiden och att den inte står fast lika bra mot värme och väta. Det är också lätt att det spricker och på så sätt förstör det som står skrivet där och gör det hela mycket krångligare. Fördelen är dock att det ofta är miljövänligare än exempelvis plast, särskilt om impregneringen är giftfri. Trä kan också se mer naturligt och mer hemtrevligt ut och vara trevligt just för att det åldras med tiden. Nackdelen är som sagt att det inte håller hur länge som helst.

Plast

Plast som material på fasadskylten har sina nackdelar. Materialet är inte förnybart, släpper gärna ifrån sig partiklar som skadar grundvattnet och brinner lätt. Kort sagt, det är inte särskilt miljövänligt. Det kan även se ganska billigt ut och ser inte lika gediget ut som trä. Fördelarna är att det oftast är ganska billigt istället, är lätt att forma och gjuta för att få det att se ut precis som man vill samt kan hålla längre än trä. Det behöver också oftast mindre skötsel än trä för att se bra ut. Plast kan därför vara ett alternativ på fasadskylt, särskilt om man hittar mer miljövänlig plast som går bra att återvinna.

Metall

Metall är precis som plast inte förnybart, men till skillnad från plast släpper det heller inte ifrån sig lika mycket farliga ämnen och partiklar. Det är dessutom lättare att återvinna och håller vanligtvis längre än både trä och plast, beroende på vilken sorts metall det är. Nackdelen med metall är att det ofta är lite dyrare, att det kan se tråkigare ut (men inte nödvändigtvis) eftersom många vägskyltar också är gjorda av metall och att det krävs mycket energi för att få fram det. Å andra sidan håller det länge, blir stilrent och snyggt att skriva på och går för det mesta bra att återvinna. 

Slutligen finns det både fördelar och nackdelar med alla material på fasadskylten och det bästa man kan göra när man väljer skylt är att tänka över vilka fördelar respektive nackdelar som väger tyngst för en själv och utgå från det.

30 Dec 2017

Gina Dirawe med kristallen

Gina Dirawi föddes 1990 i Sundsvall. Familjen har palestinska rötter och kommer från Libanon. En farbror som läste i Uppsala lockade Dirawis far till Sverige och denne började studera i Sundsvall. Han gifte sig med en palestinska och de rotade sig i Sundsvall, där Gina Dirawi och hennes tre syskon sedan kom att växa upp. Gina Dirawis farfar var imam i Sundsvall fram till sin död i mars 2011. I Sundsvall gick hon gymnasieskolans naturvetarlinje och studerade därefter statsvetenskap och retorik vid Mittuniversitetet. Dirawi är även utbildad vid Röda Korset i frågor som rör hederskultur och hedersförtryck.